Sleep naar beneden voor menu

Koninklijke stad

Met de vele historische monumenten, woon– en werkpaleizen, Koninklijke routes en koetsen is Den Haag een Koninklijke stad met allure. De Koninklijke Familie kun je zomaar tegenkomen op straat of in één van 'hun' winkeltjes. Paleis Noordeinde is traditiegetrouw het werkpaleis van het staatshoofd, de koning. En koning Willem-Alexander heeft, net zoals zijn voorgangster prinses Beatrix, het Haagse Paleis Huis ten Bosch als residentie gekozen. In de zomer zijn zowel paleis Noordeinde als de Koninklijke Stallen een korte periode geopend voor individuele bezoekers. (Het aantal tickets is beperkt en kan pas kort van tevoren worden besteld). De paleistuin is gratis toegankelijk en zomer en winter voor publiek geopend.


Koninklijke tour op Prinsjesdag
Ieder jaar op Prinsjesdag maakt de koning een rijtoer door de stad en spreekt in de Ridderzaal de Troonrede uit, waarin de regering haar plannen voor het komende jaar presenteert. Bekijk de bijzondere stoet vanaf een van de tribunes op het mooie Voorhout. Ook op internationaal niveau spelen Koninklijke tradities een belangrijke rol. Nieuwe ambassadeurs rijden met een galakoets door Den Haag naar Paleis Noordeinde om daar door de koning officieel als vertegenwoordiger te worden erkend. Nederland telt zo'n 170 ambassadeurs van bevriende landen, die vrijwel allemaal in Den Haag zijn gevestigd.

Koninklijke shoproutes
De Koninklijke allure van Den Haag vind je op veel plekken in de stad terug. Bijvoorbeeld in de statige panden aan het mooie Lange Voorhout en het Statenkwartier. Ga eens winkelen bij de bijzondere winkels rond paleis Noordeinde in het statige Hofkwartier. Of bezoek het Koninklijk kabinet der Schilderijen Mauritshuis, waar het beroemdste meisje van de stad, Vermeers ‘Meisje met de parel’ hangt.

Lees nog meer over Koninklijk Den Haag op denhaag.com