Sleep naar beneden voor menu

10 must sees

Gemeentemuseum Den Haag
Het Gemeentemuseum Den Haag, ontworpen door de architect H.P. Berlage, is ervoor gemaakt om al dwalend door de zalen verrast te worden door de veelzijdige collectie en het grote aantal wisselende tentoonstellingen. Het Gemeentemuseum bezit de grootste collectie schilderijen van Piet Mondriaan ter wereld met als hoogtepunt de Victory Boogie Woogie, een uitmuntende zilvercollectie en minutieus gedecoreerd Delfts Blauw. Met het feestjaar 'From Mondrian to Dutch Design' viert Nederland in 2017 dat Theo Doesburg 100 jaar geleden De Stijl oprichtte.

Tentoonstellingen:

300x Mondriaan. De collectie Gemeentemuseum  Den Haag - 3 juni t/m 24 september  2017

De architectuur en interieurs van De Stijl - 10 juni t/m 17 september

Mauritshuis
Museum het Mauritshuis toont het beste van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. In het hart van de hofstad bevindt zich deze compacte, maar wereldberoemde collectie schilderijen. Meesterwerken als Vermeers Meisje met de parelDe Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt, Het Puttertje van Fabritius en De Stier van Potter zijn hier permanent te zien.  Interieurs van Jan Steen, landschappen van Ruysdael, stillevens van Coorte en portretten van Rubens geven een rijk en gevarieerd beeld van de schilderkunst uit de zeventiende eeuw. Nergens anders in Nederland vind je zo veel meesterwerken per vierkante meter!  

Tentoonstellingen:

7 september 2017 – 14 januari 2018
Zuiderburen Portretten uit Vlaanderen 1400-1700

Escher in het Paleis
Het voormalige werkpaleis van koningin Emma aan het prachtige Lange Voorhout is tegenwoordig een museum en huist de permanente tentoonstelling van Nederlands beroemdste graficus, M.C. Escher. Escher (1898-1972) is meester in het tekenen van onechte situaties en weet iedereen te boeien met zijn wonderlijke wereld. Hij laat in zijn werk water omhoog stromen, vogels in vissen veranderen en mannen eindeloos dezelfde trap op- en aflopen. Met honderddertig werken zijn bij museum Escher in het Paleis bijna alle stukken van de wereldberoemde Nederlandse kunstenaar M.C. Escher (1898-1972) te zien. Met als hoogtepunt de 7 meter lange Metamorfose III. Deze enorme houtsnede en zijn bijzondere opstelling laat de kijker de Escher koppeling ervaren van eeuwigheid en oneindigheid waardoor tijd en ruimte verenigd zijn tot een organisch geheel. 

Prinsjesdag  
Het Koningshuis heeft bij veel Nederlanders een speciaal plekje in hun hart. En dat blijkt eens te meer tijdens de jaarlijkse start van het parlementaire jaar, Prinsjesdag. Dan begeeft het koninklijk gezelschap zich in een stoet vol pracht en praal van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal waar koning Willem-Alexander de jaarlijkse Troonrede voorleest. In plaats van een plekje te bemachtigen langs de route, is de tribune langs het statige Toernooiveld een prima optie.

Royal Christmas Fair
De Royal Christmas Fair langs de Hofvijver zorgt met twinkelende lichtjes en bekende kerstliedjes voor de ultieme kerstsfeer. De kerstmarkt heeft, passend bij de hofstad, het thema 'koninklijk & internationaal'. De feestelijk verlichte Hofvijver en de knusse kerstkraampjes staan garant voor de ultieme kerstbeleving. Dit is dé plek waar in de week voor de feestdagen mooie en originele kerstcadeaus te koop zijn.

De Pier
De Pier in Scheveningen, misschien wel bekendste attractie aan de Nederlandse kust, is inmiddels een ware foodboulevard geworden met een eigentijds en hoogwaardig aanbod van streetfood, restaurants, bars, terrassen, winkels en een reuzenrad van 40 meter hoog. Op De Pier zijn daarnaast het hele jaar door festivals, culturele evenementen, markten, kidsactiviteiten en concerten. Het is natuurlijk ook mogelijk om gewoon te genieten van het geweldige uitzicht op zee en lekker ouderwets te 'pierewaaien'. De Pier is namelijk dagelijks gratis toegankelijk vanaf 10:00 uur.  

Vredespaleis
Het Vredespaleis is al meer dan 100 jaar een van de iconen van de stad. Hier zetelen het Internationaal Gerechtshof en het Permanent Hof van Arbitrage. Dit prachtige gebouw en de organisaties die erin zijn gehuisvest maken Den Haag wereldwijd terecht herkenbaar tot stad van Vrede en Recht. Naast de ingang brandt de Eeuwige Vredesvlam, een monument met de inscriptie: "May all beings find peace" dat is omringd door het ‘Wereldvredespad’, een rand van stenen-met-een-geschiedenis uit 196 landen. Indrukwekkend in het bezoekerscentrum is de interactieve tentoonstelling over oorlog en vrede.

Madurodam
In Madurodam ontdek je met elkaar wat Nederland zo bijzonder maakt. De grote verhalen achter de vele Hollandse miniatuurgebouwen komen in het wereldberoemde themapark tot leven. Er is veel te zien, maar vooral veel om samen te doen, zoals de Oosterscheldekering bedienen, containers op een vrachtschip laden in de haven van Rotterdam, leren vliegen op Schiphol of bieden op een bloemenveiling.

Panorama Mesdag
Stap in het grootste schilderij van Nederland en onderga de magische illusie van het zinsbegoochelende panorama van Scheveningen uit 1881. Het vergezicht op de zee, de duinen en het oude vissersdorp Scheveningen is geschilderd door Hendrik Willem Mesdag. Het uitzicht is er nooit hetzelfde, de lichtval is  meer dan prachtig en van minuut tot minuut wisselend. En bij slecht weer, toch een dagje strand! Panorama Mesdag is een uniek cultuurhistorisch monument.

Louwman Museum
De collectie van het Louwman Museum geldt  als één van de mooiste en oudste ter wereld.  De privécollectie automobielen omvat ruim tweehonderddertig antieke en klassieke exemplaren waaronder de Brooke 25/30-HP Swan Car (1910), de Jaguard D-Type XKD 606 (Le Mans winnaar in 1956), een Maserati 8cm Monoposto Grand Prix car uit 1933, een Lagonda M45R en een Mercedes-Benz 500k Spezial Roadster uit 1936. Elke automobiel vertelt zijn eigen verhaal en levert zijn eigen bijdrage aan de geschiedenis.